Loading...

7 tips en oplossingen voor kleine ruimte

Home / Blog / 7 tips en oplossingen voor kleine ruimte

Will je je huis groter laten lijken? Met deze 7 tips en oplossingen creëer je optisch meer ruimte.

1. Kleur: gebruik lichte kleuren. Om te beginnen bij het plafond: met spierwit lijkt het plafond hoger. Ook reflecteer je het meeste licht als je veel wit, lichtgrijze of -blauwe tinten gebruikt. Een ruimte lijkt ruimer als je alle wanden dezelfde kleurtint geeft. Wil je toch een wand een kleur geven, kijk dan welke wand het meeste schaduw heeft.

2. Maatwerk: hiermee kun je meubels een dubbelfunctie geven en maak je optimaal gebruik van de ruimte. Bijvoorbeeld een eetbank tegen de muur met daaronder (onzichtbare) opbergruimte. Of een hoge vakkenkast voor de tv en een werk- of speelplek. Achter de dichte deurtjes heb je natuurlijk veel plek om spullen op te bergen. Zie ook de functie van de roomdivider op de foto. Hij splitst een ruimte in twee aparte eilandjes en creëert door de open nissen tegelijk opbergruimte. 

3. Structuur: kies voor luchtige en transparante meubels. Bijvoorbeeld een bank op pootjes, een zwevend tv-dressoir of een open kastenwand. Let op de structuur. Zo oogt een stalen onderstel met een ranke frame minder massief dan een robuust houten onderstel met dikke poten. Natuurlijk zit hier qua keuze heel veel tussenin. Ook glas, plastic, glasvezel en rotan zijn materialen die luchtig ogen.  

4. Vorm: maak gebruik van ronde vormen. Denk aan een ronde salon- en eettafel of een rond tapijt.

5. Spiegels: hang spiegels op een strategische plek voor een ruimtelijk effect. Je ziet hierin ruimte weerspiegeld en die ervaar je als extra vierkante meters. 

6. Zichtlijnen: je ruimtegevoel verstrekt ook als je meubels op de juiste plek zet. Houd altijd open en lange zichtlijnen. Kijk naar de verkeersroute in de ruimte. Dit is waar je het meeste loopt en zorg dat hier geen obstakels staan.

7. Vloer: laat dezelfde vloer in de hele ruimte of verdieping doorlopen. Kies een plint van 10 centimeter in de kleur van de vloer en vergroot zo optisch de vloeroppervlakte. Helemaal veel ruimtevoel creëer je met een lichte vloer.

Heb je aanvullend advies nodig hoe je een kleine ruimte groter laat lijken? Neem voor een vrijblijvende intake contact op. Of kijk op interieuradvies en kies het advies dat bij jou past.

Yolande Schroten

Buro Binnenkans

Reacties(2)

  • 27 augustus 2018, 11:17  Beantwoorden

    Leuke blog! En hartstikke goede tips 😀

    • 27 augustus 2018, 11:58

      Dank je wel, Barbara! Wat leuk om te lezen!

Geef je reactie